VLAŠKA MAGIJA

Vlaška magija je karakteristična i povezuje se sa Homoljskim planinama i homoljskim
krajem. Najrasprostranjenija je na istoku Srbije i to je  mesto gde se ova magija rodila i praktikovala svih ovih godina. Negotinska krajina, Bor, Majdampek i Zaječar su neka od okolnih mesta za koja možemo vezati fenomen Vlaške magije.

Vlaške vračare veruju

Kako se sve može postići kontaktom sa višim silama i mrtvima. Verovanje govori da se rituali sprovode u vreme između Božića i Bogojavljanja jer tada imaju najjači učinak. Mnoge tajne Vlaške magije ostaju u okviru porodice, pri čemu se znanje uči i nasleđuje od najstarije Rusalje.

Na čemu se zasniva vlaška magija?

Zasniva se na paljenju vatra koje dugo gore u obredima da bi se prizvale vile ili Šamani. Vlaška magija često koristi slike koje se potapaju u određenim vremenskim intervalima. Smatra se da je jača od svake druge – i od ciganske, vudu ili jevrejske magije. Vlaška magija je veoma jaka i može dovesti do teške bolesti, pa čak i do smrti. Magija je ponekad odlično rešenje ukoliko želimo da postignemo nešto a nismo u potpunosti sigurni u sebe, pa želimo malo da pripomognemo sebi pri ostvarenju nekog cilja. Ali najpre treba imati vere u Boga i u pozitivne stvari, jer samo tako možemo živeti u blagostanju i biti ispunjeni u životu.